miercuri, 12 septembrie 2012

TABLA DE SAH (1)

Sahul presupune o lupta intre doua armate: una imbracata in alb, iar cealalta imbracata in negru. Aceasta lupta are loc pe un teritoriu restrans, in forma de patrat, care este impartit, la inceputul partidei, in mod egal de cele doua armate:

TABLA DE SAH.


Tabla de sah este formata din 64 de patrate: 32 albe si 32 negre, numite campuri.


Ea este traversata de o linie orizontala, frontiera, ce o imparte in doua parti egale: partea albului si partea negrului.


Si vertical, tabla este impartita in doua parti egale numite flancul regelui si flancul damei. Ele se numesc asa, deoarece, la inceputul partidei, in una din parti sunt asezati regii, iar in cealalta reginele (damele).


Campurile formeaza 8 coloane (verticale), 8 linii (orizontale) si diagonale (oblice). Fiecarei coloane ii corespunde o litera de la a la h (stanga la dreapta), iar fiecarei linii ii corespune o cifra de la 1 la 8 (de la alb spre negru). In felul acesta, fiecare camp poate fi identificat prin alaturarea unei litere (coloana) si unei cifre (linia). (Ex: E4) Asezarea corecta a tablei de joc presupune ca in coltul din stanga albului sa fie un patrat de culoare neagra (A1).


Diagonalele sunt de doua feluri, albe si negre, si de marimi diferite. Diagonalele cele mai lungi se numesc diagonale mari.


Tabla de sah are un centru mic sau restrans, format din 4 campuri: D4, E4, D5, E5.


Deasemenea, vorbim si despre un centru mare sau larg, format din 16 campuri ce alcatuiesc un patrat cu colturile C3, F3, F6, C6.


EXERCITII:

1. Aratati care sunt coloanele: a, g, c, e.

2. Aratati care sunt liniile: 1, 7, 4, 6.

3. Aratati care sunt diagonalele mari.

4. Arati campurile: b3, g7, d5, f3, a5, h2.

5. Numiti, din doi in doi, campurile de pe diagonalele mari.

6. Cate linii are tabla de sah? Dar diagonale?

7. Care sunt campurile de pe flancul regelui ce fac parte din centrul mic?

8. Numiti diagonala alba cea mai mica de pe flancul damei.

9. Ce campuri din centrul mare nu se afla pe o diagonala mare?

10. Inchideti ochii. Ce culoare au campurile: a1, g4, c5, e2, h6?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu