duminică, 9 septembrie 2012

EFECTUAREA MUTARII (4)

Referitor la efectuarea unei mutari, trebuie sa se respecte cateva reguli:

1. daca este atinsa o piesa, este obligatoriu sa fie mutata;

2. atat timp cat piesa nu este eliberata total din mana, chiar daca a fost asezata pe un anumit camp, jucatorul poate alege un alt camp pe care sa o mute;

[imagine]

3. daca piesa este asezata pe un anumit camp si este eliberata total din mana, se considera ca mutarea a fost efectuata

[imagine]

In competitiile oficiale, este obligatoriu ca mutarile sa fie notate.

[imagine fisa de partida]

De asemenea, jucatorii trebuie sa poarte de grija sa apese butonul ceasului de control, pentru a incepe cronometrarea timpului de gandire a adversarului.

[imagine ceas]

Notarea unei mutari presupune mentionarea cu litera mare a piesei care a fost mutata, cu exceptia pionului, si cu litera mica a campului pe care a fost mutata. In cazul promovarii unui pion, se specifica piesa in care a fost transformat.

Ex: 1. Cf3

[imagine initiala]

[imagine finala]

Ex: d8 (D)

[imagine initiala]

[imagine finala]

In cazul in care doua piese de acelasi fel puteau fi mutate pe campul pe care a fost mutata una dintre ele, se noteaza si coloana pe care se afla piesa ce a fost mutata.

Ex: In imaginea de mai jos, ambele turnuri ale albului pot fi mutate la c1. Albul decide sa il mute pe cel de la e1 si nu pe cel de la a1. Mutarea se noteaza: Tec1.

[imagine initiala]

[imagine finala]

Daca una din parti efectueaza o mutare imposibila, este refacuta pozitia si partea respectiva este obligata sa mute regele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu