luni, 10 septembrie 2012

MUTARI SPECIALE (3)

ROCADA

Regele poate efectua doua mutari speciale, numite rocada mica (se noteaza 0-0) si rocada mare (se noteaza 0-0-0). Rocada este o mutare speciala, facuta de rege si de unul dintre turnuri. Ea consta in mutarea regelui doua campuri spre turn si mutarea turnului pe campul peste care a sarit regele. Cand turnul este mutat doar doua campuri se efectueaza rocada mica, iar cand este mutat trei campuri se efectueaza rocada mare.

[imagine pozitia initiala]

[imagine dupa efectuarea rocadei mici]

[imagine dupa efectuarea rocadei mari]

Rocada poate fi efectuata numai daca toate conditiile urmatoare sunt indeplinite:

1. Regele nu a mai fost mutat de la inceputul jocului;

2. Turnul folosit in rocada nu a mai fost mutat de la inceputul jocului;

3. Nici o piesa nu se afla intre rege si turn;

4. Regele nu este in sah, campul peste care sare regele nu este amenintat de vreo piesa adversa si nici campul pe care muta regele nu este amenintat.
PROMOVAREA PIONULUI

Promovarea pionului inseamna transformarea acestuia atunci cand este mutat pe ultima linie, la alegerea jucatorului, in regina, turn, cal sau nebun de aceeasi culoare. Noua piesa inlocuieste pionul pe acelasi camp, aceasta actiune fiind o parte a mutarii. Promovarea nu este limitata numai la piesele care au fost capturate.

Efectuarea corecta a mutarii presupune trei pasi:

1. alegerea piesei in care va fi transformat pionul

2. asezarea acesteia pe campul de pe linia a opta pe care ar urma sa fie mutat pionul

[imagine]

3. ridicarea pionului de pe tabla

[imagine]

EN PASSANT

Regula en passant se aplica atunci cand un jucator muta unul dintre pionii sai doua campuri inainte si trece pe langa un pion advers de catre care ar fi putut fi capturat daca ar fi fost mutat doar un camp inainte. Regula spune ca pionul care a efectuat mutarea poate fi capturat de cel advers doar la mutarea urmatoare, ca si cand s-ar fi deplasat doar un camp inainte. Daca nu este capturat la prima mutare a adversarului, acesta pierde dreptul de a-l mai captura.

Mutarea este neobisnuita pentru ca este singura din jocul de sah in care piesa ce captureaza nu ramane pe campul pe care s-a aflat piesa capturata.

[imagine pozitia initiala]

[imagine cu pionul mutat]

[imagine cu captura]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu